srijeda, 11. siječnja 2012.

Philipp, frank i pare

Jučer slušam na tv-u kako je guverner švicarske narodne banke digao masnu lovu kad je mijenjao tečaj franka. On je dakako krivnju svalio sa sebe, ali je ipak podnio ostavku i svaka mu čast na tome potezu.

Prošla je godina definitivno bila kobna za osobe koje su kredite digle u švicarskim francima. Promjenom tečaja, rate kredita porasle su na enormnu vrijednost što je dovelo do sveopće uzbune. Narod koji jedva krpa kraj sa krajem našao se pred novom velikom nevoljom, a to je bilo kako vračati rate kredita koje iz dana u dan rastu.

Mnoge su države krenule sa vlastitim paketom zaštite za one osobe koje imaju kredit u švicarcima. Bila je među njima i Hrvatska koja je pokušala stabilizirati tečaj. No, uskoro je u pomoć pristigla i sama Švicarska koja je uspjela nekako održati stabilan tečaj. Sada je tečaj kolko-tolko stabilan, ali su rate kredita i dalje ostale na visokim granicama i tako će i u buduće biti.

Sada se pitam koliko je složen uopće taj sav proces kada jedna malena državica poput Švicarske može baciti pola Europe na koljena. Cijeli monetarni sistem stoji na jako tanašnim nogama i samo jedan komadić sistema može srušiti sve. Nevjerojatan je napor koji "ulažu" Merkel i Sarkozy u očuvanje eura i stabilnost tečajeva. Također se javlja pitanje je li to istina ili samo krinka za javnost. Naime, Njemačka je jedna od rijetkih zemalja koja nije uništila svoju bivšu valutu i koja svoje "marke" još čuva. To nam ukazuje da Njemačka razmišlja unaprijed i svjesna je činjenice da će prije ili kasnije Europa i euro doživjeti slom. Zamislite sada uštede koje će imati kada neće trebati tiskati novac iznova već će ga samo izvuči iz spremnika i koristiti. Sad Vam može biti jasno kako to da se u Njemačkoj živi tako pristojno i nema se problema sa siromaštvom (osim rijetkih iznimaka).

Vratimo se sada na početak. Guverner švicarske narodne banke Philipp Hildebrand smatra da nije kriv za optužbe koje mu predbacuju. On tvrdi da je njegova žena obavila transkaciju (bez njegova znanja) i tako zaradila 60 tisuća franaka. Iako je u početku tvrdio kako neće dati ostavku sve dok ima povjerenje Vlade, svoje je mišljenje ipak promijenio. Ovo smatram kao dobrim činom jer ipak je to vrhovni poglavar švicarske narodne banke. Al, nekako mi sve ovo zvuči čudno. Slutim da se žali maknuti sa te pozicije kako bi se malo sklonio u zatišje dok se sve ovo ne smiri. Iskreno, čovjek je imao informaciju koju je dobro znao iskoristi i smatram da nije ni ništa gadno skrivio. Nikog nije prevario, nikog nije ubio već je samo iskoristio činjenicu koju drugi nisu još znali. Ja mu opraštam :))

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Hot Sonakshi Sinha, Car Price in India